Laatste nieuws

Blockchain, een status update

Blockchain, een status update

Het is de bedoeling dat ik de komende weken een vijftal blogs voor BitterBallenBorrel zal gaan schrijven. De eerste blog in deze eerste serie van vijf heeft als titel “Blockchain, een status update”. De overige onderwerpen zullen zijn:

– De analyse road map
– Mythes en legendes van de data analyse
– AI, mogelijkheden en beperkingen
– Waar zijn de vordering

De afgelopen weken verschenen er meer en meer artikelen, in gerenommeerde kranten als het Financieel Dagblad (klik hier voor het artikel) of op de nieuwssite van Reuters (klik hier) met als rode draad dat de realiteit rond BlockChain de hype aan het inhalen is. Een interessante weerspiegeling is hier de Gartner Hype Cycle:

BitterBallenBorrel Blockchain, een status update Igor Wortel

In deze cyclus, die Gartner voor alle nieuwe technologische hypes of onderwerpen samen stelt, laten zien wat de verschillende ontwikkel stadia zijn. Ook voor zogeheten ‘emerging technologies’ als Blockchain wordt een Gartner cycle samengesteld. De laatste versie is van juli 2017, de volgende komt dus over drie maanden uit, hier een kopie:

BitterBallenBorrel Igor Wortel Blockchain, een status update

Volgens Gartner staan we met BlockChain technologie dus aan het begin, de vooravond, om in de ‘trog van ontgoocheling’ af te dalen. De hype is over en de realiteit, de status van technologische ontwikkeling, komt om de hoek kijken.

Hoe ziet dat er dan uit?

Technisch staan de applicaties nog in de kinderschoenen, er zijn nog dagelijks meldingen van lekken waarbij serieuze hoeveelheden geld en data verdwijnen. Om echt serieus grote volumes aan transacties af te handelen (zoals betalingsverkeer) is de techniek ook nog lang niet ver genoeg, het duurt lang voordat een (BitCoin) transactie in het hele netwerk is gevalideerd. Nieuwe ontwikkelingen en oplossingen komen er aan (klik hier voor een voorbeeld), maar ook die hebben ontwikkeltijd nodig.

Daarnaast is er een heel belangrijk gevolg van onze enorm toenemende connectiviteit: legitimiteit en zelfs de waarheid wordt steeds meer bepaald door wat we er van vinden dan door reële ervaringen… Dus wanneer de publieke opinie, op aangeven van media, een richting hebben bepaald dan vormen we samen een breed gedragen verhaal. In het milieuvraagstuk, met duurzame energie, nu blockchain, maar in het verleden bijvoorbeeld ook zure regen, komt dit naar voren. Aanvaarding en verdere ontwikkeling zijn nodig, naast wat smart contracting en pogingen om breed gedragen BlockChains op te zetten moeten we het dal nog door volgens Gartner. Dat gaat 5 tot 10 jaar duren….

Meer weten over blockchain, het ontwikkelen van een (digitale) strategie of een keer een use case uitgelegd krijgen? Neem contact dan rechtstreeks met mij op;

Igor Wortel BitterBallenBorrel Phalanxes

 

Igor Wortel – ceo Phalanxes –  igor@phalanxes.eu  – +31 614 245 649

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone